Massandra Wijnen

the Sherries make for some of the most outstanding drinking imaginable” (Frank Martel, director of fine and rare wine at Heritage Auctions)

Scarcity and quality together make something marketable, but there are so many other things that contribute to the cool factor of what we find precious. Massandra in many ways owns a bigger part of my heart than the classics….. because there is so much more than quality in the bottle. (Frank Martel)

“Maar verdorie, wat een wijn (via de sherrymethode gemaakt). Hier nauwelijks te verkrijgen. Mocht je ’m wel zien: kopen!” (De “Telegraaf”, februari 2016, Felix Wilbrink)

 

Alle wijnen van Massandra zijn van oudsher (1894) biologisch geproduceerd. De wijnstokken van de wijngaarden zijn meer dan 100/120 jaar oud. Massandra heeft eerst van de tsaar en later van de opeenvolgende Sovjet leiders “carte blanche” gekregen voor wat betreft de kosten voor het produceren van deze bijzondere wijnen. Door het perfecte subtropische klimaat aan de zuidkust van de Krim en het enorme aantal werknemers, eerst de horigen van de tsaar en later de ambtenaren/tuiniers van de Sovjet Unie, zijn de wijngaarden altijd zo “bemand” geweest dat men handmatig de wijngaarden schoon kon houden van b.v. kwalijke schimmel of andere ongerechtigheden die de druivenoogst zouden kunnen schaden, zodat er nimmer chemicaliën ter bestrijding van ongerechtigheden aan te pas zijn gekomen. De “carte blanche” heeft er ook toe bijgedragen dat Massandra de wijnen op kostbare wijze zonder toevoeging van sulfiet heeft kunnen bottelen.

OREANDA MASSANDRA

vintage 2007

oreanda etiket

OREANDA vintage 2007 (bekroond met 11 gouden, 2 zilveren medailles en 1 Grand Prix Cup)  Oreanda is een versterkte wijn geproduceerd volgens de sherry methode (soleras) met gebruik making van flor. Oreanda wordt geproduceerd volgens de oude methode zoals dat midden 1800 in de Jerez de la Frontera werd gedaan. De techniek voor het maken van Sherry werd feitelijk door vinologen van de tsaar afgekeken van de Sherry-makers in Spanje. Voor de benodigde flor moest men zelfs drie keer naar Spanje reizen omdat o.a. na de tweede reis de flor bij aankomst niet meer actief was. Het reizen van Spanje naar de Krim ging in die tijd natuurlijk niet zo snel als in deze tijd en ook de middelen om iets “levends” zoals flor te bewaren, waren nog niet zo ontwikkeld als in deze tijd.

Oreanda, vernoemd naar het dorpje Oreanda, aan de zuidkust van de Krim, waar de wijngaarden liggen, is versterkt met graanalcohol, zoals dat vanaf het begin in 1894 al gedaan wordt. En dit om reden dat graanalcohol, in tegenstelling tot alcohol van druiven zoals gebruikt bij Spaanse Sherry, Madeira etc, geen bijsmaak heeft en de wijn volkomen laat uitkomen zoals ze werkelijk is. Oreanda is van oudsher biologische geproduceerd en aan geen van de Massandra wijnen wordt sulfiet toegevoegd. Oreanda heeft een Sherrysmaak die bij oude Sherrybodegas in Spanje nog wel eens herkend wordt als men nog beschikt over Sherry van midden 1800. De smaak doet het meeste denken aan een Amontillado.

Oreanda is 2 jaar gelagerd op eikenhouten vaten van eikenhout afkomstig uit de Kaukasus.

_MG_6415

Oreanda is gemaakt van Sercial, Verdelho en de inheemse Albillo druif.

De wijn heeft een intense amber kleur. Het boeket is helder, fijn met een uitzonderlijk complexe hint van noten, groene walnoten, peer, meloen en cognac. Het karakterestieke  smaakpalet is vol en harmonieus met een aangename hint van diep geroosterde noten, bittere amandelen en rijke, zeer lange (tot wel 2 minuten!) afdronk.

Bekroond met: 1 Grand Prix cup, 11 gouden en 2 zilveren medailles

19,5% alcohol


IMPERIAL MASSANDRA

vintage 2005

Madera_Masandra kopie

IMPERIAL vintage 2005 (bekroond met 10 gouden en 5 zilveren medailles)

217954_192163790915167_15354925_n

Imperial Massandra. In eerste instantie werd deze wijn alleen voor de tsaar en zijn familie gemaakt. Tsaar Nikolaas II had een bijzonder goede kennis van wijn en een uitgesproken liefde voor Sherry, Madeira en Port.Deze wijn is gemaakt zoals Madeira wijn rond 1850 geproduceerd werd. Specifiek de Crimean-Abillo druif die in Imperial Massandra is verwerkt, wordt geteeld op de zonverhitte leibodem van de zuidelijke hellingen van het Krimgebergte. De goed gerijpte Abillo-druif verleend de wijn veel karater en een uitgesproken smaak. De wijn wordt 5 jaar in weer en wind in voor 80% gevulde eikenhouten vaten (Kaukasus eiken) in de openlucht direct aan de kust gelagerd. Na 5 jaar is 40% verdampt. Men neemt dit voor lief vanwege de kwaliteit en intensiteit die hiermee wordt bereikt. Daarna rijpt de wijn verder op de fles en wordt uiteindelijk na totaal 6 tot 7 jaar op de markt gebracht. Ook Imperial Massandra is biologisch geproduceerd zonder toevoeging van sulfiet. Imperial Massandra is versterk met graan alcohol.

BochkyMaderaVolodia_CMYK

Imperial Massandra wordt onveranderd geproduceerd sinds 1892 van Sercial, Verdelho en de inheemse Albillo druiven.

_MG_6412

 

 

 

 

De wijn heeft een amber/gouden kleur. Het bouquet is helder, rijp en rijk geurend met een kruidige hint van diep geroosterde hazelnoten en amandelen. Het palet is harmonieus, met aangename bittere tonen en een mooie ondertoon van vanille, cognac en een zeer lange, nobele afdronk met verfrissend karakter van amandelbitter en hazelnoten.

Bekroond met 5 zilveren en 10 gouden medailles.

19,5% alcohol.

 

 

 

SOUTH COAST KAGOR

vintage 2008

Kagor_PB kopie

SOUTH COAST KAGOR vintage 2008 (bekroond met 8 gouden en 2 zilveren medailles)

South Coast Kagor werd aanvankelijk alleen geproduceerd als miswijn voor de kapel dichtbij het_MG_8196 buitenverblijf van de tsaar op de Krim. De productie was immer zeer beperkt geweest, niet meer dan 30.000 flessen per jaar. De wijn wordt gemaakt van de Saparavi druif, een druif die zo’n 3.000 jaar geleden, waarschijnlijk door de Skythen vanuit Georgië naar de Krim werd gebracht. Door de diep rode kleur van het vruchtvlees en de schil was deze druif zeer geschikt voor het produceren van een “miswijn”. Deze wijn is nooit voor de verkoop bedoeld geweest. De wijn wordt 3 jaar op Kaukasus eiken vaten gerijpt voordat deze gebotteld wordt. Biologisch en zonder toevoeging van sulfiet geproduceerd.

South Coast Kagor heeft een intense diep robijn rode kleur. Het bouquet is zeer complex, met een hint van room en zwarte bessen, bramen, bosgrond, donkere chocolade . Het palet is vol, harmonieus met een aangename balance van tannine en tonen van koffie, chocolade en vanille. Alhoewel de wijn van nature 16% suiker bevat, is de afdronk opvallend droog en bijzonder lang.

16% alcohol

Bekroond met 8 gouden medailles en 2 zilveren medailles.