Historie

“In August 2007, I was fortunate enough to visit Massandra, where I was spoiled with an extremely comprehensive sampling. We tasted across dozens of horizontals and verticals — over 90 wines going back as far as the late 1700s. There are not many places in the world where that is possible,”  (Frank Martell, director of fine and rare wine at Heritage Auctions) www.ha.com

Massandra is het wijnhuis gebouwd voor de tsaar van Rusland om wijn te verschaffen voor

Sotheby's 2004hun diverse paleizen, waarvan er een gelegen was aan de zuidkust van de Krim. In 1894 werd Massandra officieel geopend. Massandra is mede wereldberoemd geworden vanwege haar uitnemende dessertwijnen, Sherry’s, Port’s, Tokaj’s, Madeira en nog vele andere prachte wijnen, gemaakt van druiven die van oudsher biologisch zijn geteeld op de beste wijngaarden die midden 1800 met volmacht van de tsaar door prins Golitzyn (vermaard vinoloog) geconfiskeerd werden. Ook worden alle wijnen geproduceerd zonder toevoeging van sulfiet (cold stabilization method) Aangezien er op de zuidkust van de Krim al reeds 2500 jaar wijn geproduceerd werd, wist men exact waar de beste percelen lagen. Massandra is vanaf de Russische revolutie medio 1917-1919 altijd 100 % staatseigendom geweest en kreeg carte blanche om te produceren zoals zij zelf verkozen om het beste resultaat te verkrijgen.

Sotheby's 2001

Helaas is daar begin 2014 een einde aan gekomen toen de Krim door Rusland werd geconfiskeerd. Er kwam een eind aan de subsidie voor de productie en de beste wijnmakers hebben het bedrijf verlaten. De productie is nagenoeg tot stilstand gekomen.
De wijnen die wij aanbieden zijn in 2012 naar Nederland geïmporteerd en vallen dus buiten de ban op producten afkomstig van de Krim sinds de Russische bezetting van de Krim in 2014.

Massandra verkreeg haar wereldwijde vermaardheid, Sotheby's 1990vooral vanaf 1990, daar na het wegvallen van de Sovjet Unie, het veilinghuis Sotheby’s onmiddellijk een bezoek bracht aan Massandra met het verzoek een veiling te mogen organiseren speciaal gewijd aan de oude wijnen die Massandra vanaf 1894 had opgeslagen, inclusief de oude collectie wijnen en gedistilleerd van de laatste tsaar, die ook in de fameuze kelders van Massandra lagen opgeslagen.

De wijnen in ons bezit zijn zeer goed te bewaren voor zeer lange foto 1tijd, (20, 30, 40 jaar of soms zelfs langer) doch zijn ook nu al bijzonder smaakvol en  toegankelijk. Diverse Michelin sterren restaurants hebben onze wijnen met veel waardering geschonken.

Bonhams2_001